nr-logo

Hållbarhet i praktiken

återvinns
Svenskarna återvann drygt 14 kilo elektronik per person 2018. FOTO: El-kretsen

Kemikalieinspektionen anmäler 16 företag på nytt

Kemikalieinspektionen har följt upp arbetet hos 19 företag som de tidigare anmält till åklagare för bristande kemikaliekontroll. Nu åtalas 16 av dem på nytt.

  • Annons 1

Nästan en fjärdedel av de granskande varorna innehöll förbjudna kemikalier. Efter inspektionerna har Kemikalieinspektionen anmält 16 av företagen till åklagare för misstänkt miljöbrott.

– Det är företagens ansvar att se till att deras produkter är säkra att använda. De flesta av de inspekterade företagen har förbättrat sitt kemikaliearbete, men fortfarande är det många varor som innehåller farliga ämnen, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Den vanligaste överträdelsen var att elektriska och elektroniska varor innehöll bly i lödningar Den näst vanligaste var att mjuk plast innehöll kortkedjiga klorparaffiner, ett miljöfarligt ämne som även misstänks vara cancerframkallande. I några av varorna upptäcktes också mjukgörande ämnen, ftalater, som kan påverka kroppens hormonsystem.

Här hittar du rapporten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4