nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kemi: mindre fosfor i tvättmedel

Kemikalieinspektionen föreslår att begränsningen av fosforföreningar i tvätt- och maskindiskmedel ska gälla den totala halten av fosfor istället för enbart fosfater.

  • Annons 1

Kemikalieinspektionen, Kemi, har på uppdrag av regeringen undersökt hur ett svenskt regelverk för innehållet av fosfor i tvätt- och maskindiskmedel för konsumentbruk skulle kunna se ut. Kemi föreslår att begränsningen av fosforföreningar i dessa medel ska gälla den totala halten av fosfor istället som idag då endast fosfathalten begränsas. Myndigheten föreslår också att de gällande haltgränserna blir kvar.

Detta på grund av att dagens begränsningar inte hindrar att producenter använder andra fosforföreningar än fosfater, exempelvis fosfonater, trots att de också bidrar till övergödning av exempelvis Östersjön.

Kemi tror att deras förslag skulle skicka signaler till företagen att ta fram helt fosforfria produkter något som de menar skulle gynna miljösituationen i sjöar, motivera länder runt Östersjön att göra likadant och sporra till mer forskning och utvecklandet av nya tekniker.

Om inte reglerna ändras vill Kemi se tydligare formuleringar i reglerna så att de blir lättare att efterleva och kontrollera.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.