nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ftalaterna som Kemikalieinspektionen vill begränsa är bland annat vanligt förekommande i plånböcker och handväskor av konstläder.
Ftalaterna som Kemikalieinspektionen vill begränsa är bland annat vanligt förekommande i plånböcker och handväskor av konstläder. FOTO: Pixabay

Kemi: Hälsofarliga ftalater måste begränsas

Farliga mjukgörare i vardagsvaror måste begränsas. Det menar Kemikalieinspektionen i en rapport som nu lämnats till regeringen.

  • Annons 1

Ftalater är frekvent använda i dag och finns i allt från leksaker till medicinteknisk utrustning och förpackningsmaterial för mat. Men många ftalater är klassificerade som fortplantningsstörande och tretton ftalater finns idag upptagna på den så kallade kandidatförteckningen över särskilt farliga ämnen i EU:s kemikalielagstiftning Reach. Fyra finns dessutom på tillståndsbilagan, vilket innebär att användningsområdena ytterligare ska begränsas. Men det räcker inte menar Kemikalieinspektionen. Igår lämnade de en rapport med åtgärdsförslag till regeringen. För att minska riskerna, särskilt för barn föreslår man en rad åtgärder som ska driva på ett utbyte av de mest skadliga ftalaterna. Förslagen är:

På EU-nivå

  • Att Sverige arbetar för en restriktiv tillståndsgivning av de fyra ftalaterna DEHP, DBP, BBP och DIBP på bilaga XIV i Reach.
  • Att Sverige arbetar för begränsningar i Reach av de fyra ftalaterna i accessoarer inklusive handskar och väskor, kläder och skor, sport- och fritidsartiklar, heminredning, elektronik, fordon och byggprodukter för inomhusmiljö.
  • Att Sverige arbetar för en begränsning av de fyra ftalaterna i direktivet för elektrisk och elektronisk utrustning – RoHS
  • Att Sverige fortsätter arbetet med klassificeringsförslag för fortplantningsstörande och hormonstörande ftalater samt få dem uppförda på kandidatförteckningen.

På nationell nivå

  • Regeringen bör ge relevanta myndigheter i uppdrag att föreslå begränsning av emissioner till inomhusmiljön av skadliga ftalater från byggmaterial.
  • Regeringen bör ge Konkurrensverket ett liknande uppdrag för sjukvården som verket redan fått när det gäller kemikaliekrav vid upphandling till förskolor.
  • Kemikalieinspektionen bör arbeta för åtgärder som leder till förbättrad regelefterlevnad, till exempel effektivare tillsyn och sanktioner.

Här hittar du rapporten: Rapport7-14-Ftalatuppdraget

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.