nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kebnekaise två meter högre

Den kalla sommaren har bevarat snön på sydtoppen och höjt Sveriges högsta punkt med omkring två meter. Men förändringen är troligtvis tillfällig.

  • Annons 1

Det är Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet och föreståndare för Tarfala forskningsstation som utfört mätningarna av Kebnekaisemassivets två toppar. Sydtoppen täcks av en glaciär som nu har växt till sig under den kalla sommaren till 2101,8 meter över havet. Men höjningen är troligtvis tillfällig.

– Det ser fortfarande ut som att de senaste årtiondenas trend att sydtoppen blir lägre över tid håller i sig och vi kommer att göra ytterligare en mätning i september, säger Gunhild Rosqvist.

Den första höjdmätningen gjordes 1902. Då nådde sydtoppen upp till 2121 meter över havet. Mätningar gjorda sedan dess pekar på att glaciären krymper. Förra sommarens mätning på 2099,7 meter utgjorde det absoluta bottenrekordet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.