nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kebnekaise två meter högre

Den kalla sommaren har bevarat snön på sydtoppen och höjt Sveriges högsta punkt med omkring två meter. Men förändringen är troligtvis tillfällig.

  • Annons 1

Det är Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet och föreståndare för Tarfala forskningsstation som utfört mätningarna av Kebnekaisemassivets två toppar. Sydtoppen täcks av en glaciär som nu har växt till sig under den kalla sommaren till 2101,8 meter över havet. Men höjningen är troligtvis tillfällig.

– Det ser fortfarande ut som att de senaste årtiondenas trend att sydtoppen blir lägre över tid håller i sig och vi kommer att göra ytterligare en mätning i september, säger Gunhild Rosqvist.

Den första höjdmätningen gjordes 1902. Då nådde sydtoppen upp till 2121 meter över havet. Mätningar gjorda sedan dess pekar på att glaciären krymper. Förra sommarens mätning på 2099,7 meter utgjorde det absoluta bottenrekordet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.