nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Katastrofdåligt förslag om ekologisk produktion

Nya EU regler kring ekologisk odling kan snart bli verklighet.
Förslaget är katastrofdåligt, konstaterar både svenska KRAV och Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

Karastrofdåligt, anser Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Karastrofdåligt, anser Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.
  • Annons 1

Intresset för ekologiskt odlad mat växer kraftigt. I slutet av januari meddelade Ica att de ökat sin försäljning med 55 procent jämfört med året innan och Coop ligger inte långt efter. Även utanför Sverige växer marknaden.

Men nu vill EU- kommissionen reglera den ekologiska produktionen. Argumentet handlar framförallt om att sektorn har dåligt förtroende hos konsumenterna och att tilltron för ekologisk mat behöver stärkas via striktare riktlinjer.

– Jag förstår inte den här argumentationen, ekomat har aldrig haft så stort förtroende som det har idag, konstaterar Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

Regleringsförslagen är flera. Ett av dem är att man inte längre ska få blanda konventionell odling med ekologisk, inte ens som hobbyverksamhet. Det innebär att du exempelvis inte får använda konstgödsel i din köksträdgård och måste använda ekologiska insatsgrödor i alla lägen. Det kan leda till problem för bönder som vill börja odla ekologiskt men fasa ut den konventionella odlingen i en stegvis process.

Ett annat förslag är att butiker som säljer ekologiska livsmedel måste vara certifierade. Det blir exempelvis inte längre tillåtet att sälja ekologisk mjölk i vanliga livsmedelsbutiker.

– Vi kan säga hej då till Kravmjölk på Statoil, poängterar Christoffer Fjellner.

Han är inte ensam i sin kritik, i ett remissutlåtande skriver svenska KRAV:

”Om förslaget till ny förordning genomförs i nuvarande skick riskerar det att slå ut en stor del av den svenska ekologiska produktionen. Sannolikt marginaliseras också den ekologiska produktionen inom hela EU för lång tid framöver och reduceras till en liten exklusiv nisch. Detta är inte acceptabelt och Sverige ska därför avvisa förslaget i sin helhet

Christoffer Fjellner tror dock inte att det är omöjligt att lagförslaget går igenom.

– Det kan göra det, i exempel Tyskland tycker man att ekologiskt ska vara småskaligt och säljas i specifika butiker.

I början av sommaren kommer jordbruksutskottet i parlamentet att rösta om förslaget och hela Europaparlamentet röstar i juli eller september. Om det förkastas skickas det därefter tillbaka till kommissionen som får göra en omarbetning. Om inte väntar förhandlingar mellan parlamentet och rådet om en gemensam lagtext.

Kommentarer

1 reaktion till “Katastrofdåligt förslag om ekologisk produktion”

  1. Cecilia skriver:

    I Tyskland finns det ekologiska varor i varenda butik.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.