nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny rapport kartlägger klimatförändringar

Vi har fått högre temperaturer, mer nederbörd och en kortare vintersäsong här i Sverige. I en ny rapport från flera svenska myndigheter redovisas kunskap och konsekvenser av klimatförändringarna och vad man kan göra åt saken.

  • Annons 1

Även om den globala uppvärmningen begränsas till under två grader så kan vi förvänta oss kraftiga klimatförändringar framöver, enligt en rapport om klimatet som Naturvårdsverket, SMHI och Energimyndigheten står bakom.

Effekterna är till största del negativa. I Sverige har klimatet blivit både varmare och mer nederbördsrikt. Skyfall och kraftiga regn ökar i intensitet vid ett varmare klimat, vilket kan ge problem med översvämningar. Låglänta kusttrakter i södra Sverige drabbas då havsnivån stiger. Uppvärmningen får konsekvenser för jord- och skogsbruk och även för naturliga ekosystem. Det är med andra ord inga muntra prognoser.

– Även om vi i Sverige kan få kraftigare värmeböljor sommartid så är den största skillnaden i temperatur under vinterhalvåret. Då ser vi temperaturökningar som är betydligt större än de globala genomsnitten, säger Erik Kjellström, klimatforskare och chef för SMHIs klimatforskningsenhet Rossby Centre.

Men enligt rapporten finns det fortfarande möjlighet att göra något åt saken.

Om de globala utsläppen minskas med 40 till 70 procent till år 2050 och till nära noll eller blir negativa år 2100 kan ökningen av jordens medeltemperatur begränsas till under två grader. Det är möjligt men kräver stora insatser i hela världen.

På kort sikt behöver man undvika inlåsningar i koldioxidintensiv och energikrävande teknik och samhällsbyggnad genom att bygga hållbart från början. En sådan inriktning gör det också enklare att utveckla mer hållbara beteendemönster. Energieffektivisering, samhällsplanering och förnybar teknik är centrala i omställningen.

Här kan du ladda ned rapporten.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.