nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöminister Karolina Skog (Mp) FOTO: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Karolina Skog vill ge kommuner ansvar för förpackningsinsamlingen

Striden om vem som ska ansvara för insamlingen av förpackningar och returpapper har blossat fram och tillbaka under många år. Nu ger Karolina Skog klara besked: Kommunerna bör ha insamlingsansvaret.

  • Annons 1

I april presenterade regeringens utredare Mia Torpe sitt förslag på hur en framtida modell, där kommunen får hela ansvaret, kan se ut, men utredningen blev sågad av branschen och riksdagen lämnade ett tillkännagivande. De ansåg att ansvaret för återvinning av förpackningar och returpapper fortsatt skulle ligga på producenterna. Utredningen hamnade i målpåse på regeringskansliet.

Men nu verkar det luta mot att kommunerna får ta över ansvaret. I en intervju i DN idag berättar miljöminister Karolina Skog (Mp) om det förslag som miljödepartementet nu har arbetat fram, och som kommer att vara föremål för politiska förhandlingar under våren.

– Kommunerna har ett plan­monopol och därför de rätta förutsättningarna för att ta ett helhetsansvar. Ingen annan aktör skulle kunna göra det, säger ­Karolina Skog till Dagens Nyheter.

Ansvar till kommunen

Förslaget går i korthet ut på att kommunerna ges ansvar för insamling och återvinning av allt hushållsavfall, inklusive förpackningar och returpapper och att marknaden för verksamheternas hushållsavfall omregleras. Utöver detta föreslås skärpta krav för ökad insamling av matavfall samt att vissa frågor om servicegrad och styrmedel kring förbränning av avfall utreds vidare.

Karolina Skog vill också att textilier ska återvinnas i mycket högre grad än vad de gör idag. Sorteringen av plast kan också bli mer detaljerad.

– Avfall Sverige välkomnar det initiativ som nu tagits av miljöminister Karolina Skog. De senaste årens dödläge i ansvarsfrågorna riskerar att permanentas om inget görs. Det är nu viktigt att politiken nationellt kan samlas kring en långsiktig lösning, säger Claes Thunblad, ordförande i Avfall Sverige, och kommunstyrelsens ordförande i Järfälla kommun.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.