nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kärnkraftsreaktorer stängs i förtid

Två reaktorer i Ringhals stängs fem år tidigare än vad som var planerat. Svenska basnäringar som gruv- och stålindustri är starkt oroade.

  • Annons 1

På fredagen meddelade statliga Vattenfall att styrelsen för Ringhals bestämt att inga nya investeringar kommer att göras från 2017. Enligt en utredning som Ringhals vd, Eva Halldén, gjort betyder det att Ringhalsreaktorerna 1 och 2 måste stängas senast 2020.

Kräver moderniseringar

– Våra anläggningar är i behov av kontinuerliga moderniseringar och förbättringar för att vi ska kunna upprätthålla säker och stabil drift, säger Eva Halldén. Vår analys av styrelsebeslutet, innebär att Ringhals 1 och 2 under nuvarande förutsättningar inte kan drivas längre än till 2020.

Beslutet berör inte Ringhals 3 och 4, som har en planerad drift i ytterligare 60 år.

”Djupt oroande”

De svenska basnäringarnas branschorganisation, SKGS,  kom genast efter beskedet med skarp kritik.

– Vattenfalls besked är djupt oroande. Koldioxidfri elproduktion läggs ned och risken för effektbrist för svensk industri ökar, säger SKGS energidirektör Anna Holmberg.

Hon framhåller att svensk industri är beroende av konkurrenskraftig el och stabil elförsörjning, men oroar sig för det framtida utbudet i södra Sverige.

– Vi är mycket bekymrade över hur Sverige ska kunna upprätthålla effektbalansen i de södra delarna av landet. Vi vill att regeringen omgående justerar ned effektskatten till en nivå, som möjliggör fortsatt drift av väl fungerande kärnkraftsreaktorer.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4