nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kärnkraftsreaktorer stängs i förtid

Två reaktorer i Ringhals stängs fem år tidigare än vad som var planerat. Svenska basnäringar som gruv- och stålindustri är starkt oroade.

  • Annons 1

På fredagen meddelade statliga Vattenfall att styrelsen för Ringhals bestämt att inga nya investeringar kommer att göras från 2017. Enligt en utredning som Ringhals vd, Eva Halldén, gjort betyder det att Ringhalsreaktorerna 1 och 2 måste stängas senast 2020.

Kräver moderniseringar

– Våra anläggningar är i behov av kontinuerliga moderniseringar och förbättringar för att vi ska kunna upprätthålla säker och stabil drift, säger Eva Halldén. Vår analys av styrelsebeslutet, innebär att Ringhals 1 och 2 under nuvarande förutsättningar inte kan drivas längre än till 2020.

Beslutet berör inte Ringhals 3 och 4, som har en planerad drift i ytterligare 60 år.

”Djupt oroande”

De svenska basnäringarnas branschorganisation, SKGS,  kom genast efter beskedet med skarp kritik.

– Vattenfalls besked är djupt oroande. Koldioxidfri elproduktion läggs ned och risken för effektbrist för svensk industri ökar, säger SKGS energidirektör Anna Holmberg.

Hon framhåller att svensk industri är beroende av konkurrenskraftig el och stabil elförsörjning, men oroar sig för det framtida utbudet i södra Sverige.

– Vi är mycket bekymrade över hur Sverige ska kunna upprätthålla effektbalansen i de södra delarna av landet. Vi vill att regeringen omgående justerar ned effektskatten till en nivå, som möjliggör fortsatt drift av väl fungerande kärnkraftsreaktorer.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.