nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Karlstad testar ny metod för att återvinna textilier

Årligen kastar varje svensk 8 kilo textilier i hushållssoporna. I Karlstad testas nu en fastighetsnära insamlingsmetod för att öka återanvändning och återvinning.

  • Annons 1

Det måste vara lätt att göra rätt. Nu testar miljöföretaget Ragn-Sells och Myrorna i samarbete en alternativ metod för att öka intresset för att återvinna gamla kläder och textilier. Först ut i landet blir utvalda Karlstadbor som under våren 2013 erbjuds möjligheten att återvinna sina textilier vid husknuten. Kommunala fastighetsbolaget Karlstad Bostads AB, välkomnar initiativet och låter 1800 hushåll ingå i projektet.

Utöver en ökad återanvändning vill Ragn-Sells analysera vilka typer av textilavfall som samlas in och hur man på bästa sätt skall kunna minska andelen som går till förbränning.

– För att vi i Sverige ska kunna nå målen med både ökad återanvändning och materialåtervinning av textilier ser vi att infrastrukturen för insamlingen måste komma närmare konsumenterna. Vi vill även testa om det är möjligt att särskilja ett flöde för de textilier som i framtiden ska gå direkt till materialåtervinning, säger Anna Bengtsson, affärsutvecklare på Ragn-Sells.

Myrorna hoppas på att projektet skall leda till en beteendeförändring och ökat intresse för att donera kläder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4