nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kapacitetsutredningen får kritik

Trivector Traffic är starkt kritisk i sitt remissvar på den så kallade Kapacitetsutredningen. Framför allt uttrycker de förvåning över att utredningen inte tar med lösningar för en hållbar utveckling av transportsektorn.

  • Annons 1

Trivector Traffic, konsulter inom transportsystem för en hållbar utveckling, kritiserar utredningen bland annat för att den saknar konkreta förslag för att styra transportsystemet mot en långsiktigt hållbara utveckling.

– Baserat på Sveriges transportpolitiska mål borde det vara självklart att utredningen skulle fokusera på möjliga vägar för att närma sig målen istället för att som med föreliggande förslag ytterligare motverkar dessa ambitioner, säger Trivector Traffics vd Christer Ljungberg.

En motsägelse som Trivector Traffic pekar på är att utredningen konstaterar att flaskhalsar och trängsel inte kan byggas bort. Ändå föreslår utredningen fortsatt omfattande utbyggnader av väginfrastruktur i exempelvis de större städerna.

Trivector Traffic tycker vidare att en utredning för att ta fram förslag på framtida investeringar i transportsystemet borde inkludera fler fokus än ett. De menar att problematiken inte bara handlar om att lösa kapacitetsfrågan utan också måste hantera andra viktiga samhälleliga utmaningar, till exempel den långsiktigt hållbara utvecklingen för de urbana levnadsvillkoren.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4