nr-logo

Hållbarhet i praktiken

nudging
Metoden bakom den lyckade lösningen kallas nudging och myntades av Nobelpristagaren och beteendeekonomen Richard Thaler. FOTO: Sysav

Kanin får folk att fimpa rätt

I Skåne pågår ett nudgingprojekt som består av gula askkoppar och en söt kanin. Målet är att få fler människor att fimpa rätt, vilket man lyckats med då 56 procent färre fimpar hittats på marken jämfört med tidigare.

  • Annons 1

Det är den globala plattformen A Win Win World som tillsammans med det skånska avfallsbolaget Sysav arbetat fram nudgingkonceptet.

Kanin-skyltar, gula askkoppar och markmålningar på busshållplatser i Skåne har lett till 56 procent färre fimpar på marken jämfört med att bara sätta upp vanliga askkoppar.

nudging

FOTO: Carina Eklund, Trelleborgs kommun

Pilotprojekt i flera kommuner

– Vi ville på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. En liten fimp kan orsaka stor skada, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav.

Sysav ägs gemensamt av 14 skånska kommuner. Fimp-testet med den nikotinberoende kaninen som budbärare har testats som pilot i Lund, Ystad och Trelleborg under våren 2018.

– Metoden nudging handlar om att göra det lätt att göra rätt. Det är fantastiskt roligt att se hur små enkla kostnadseffektiva knuffar kan leda människor till bättre beteende och bättre miljö, säger Katharina Paoli, Managing Director på A Win Win World.

Fler kommuner vill satsa på kaninen

Projektet har visat att nudging är ett kostnadseffektivt sätt att motverka det miljö- och trivselproblem som nedskräpning med fimpar utgör och lösningen ska nu implementeras i fler kommuner.

Bland annat har Kävlinge kommun bestämt sig för att använda nudgekonceptet och Lunds kommun har valt att sätta upp färgglada askkoppar på alla sina busshållplatser.

Läs mer: ”Jag är barnsligt förtjust i GRI:s sektorstillägg”

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4