nr-logo

Hållbarhet i praktiken

IEA
Sverige har den lägsta andelen fossila bränslen bland IEA:s medlemsländer.

”Kan slå undan benen för ursprungsmärkt el”

Energiföretagen är kritiska till Konsumentverkets agerande mot Polarbröds marknadsföring av vindkraftsel. Det kan leda till lägre intresse för att välja miljömärkt el, enligt Energiföretagen.

 • Annons 1

Svenska elkunder är bäst i Norden på att välja förnybar el baserat på ursprungsgarantier, det vill säga ursprungsmärkt el. Hela 83 procent av elanvändningen har en ursprungsgaranti. Nu överväger Konsumentverket att stämma brödtillverkaren Polarbröd, som i sin marknadsföring uppgett att brödet är bakat med vindkraftsel. Men om förnybar el baserat på ursprungsgarantier inte längre får marknadsföras, kan hela systemet sättas ur spel, varnar Catherine Lillo, ansvarig för slutkundsmarknad el på Energiföretagen.

Catherine Lillo, Energiföretagen.

– Det här är ett etablerat system och vi i Sverige är väldigt duktiga på att använda det. Det ger kunden möjlighet att välja utifrån något annat än pris. Vi ser en risk att Konsumentverkets agerande kan slå undan benen för systemet, säger Catherine Lillo, Energiföretagen.

Läs mer: Polarbröd ändrar sin marknadsföring – riskerar ändå stämning

Systemet med ursprungsmärkning kom redan 2006. Det bygger på att miljövärden reserveras genom att man köper så kallade ursprungsgarantier, som har en livslängd på tolv månader och annulleras när elen använts. Systemet ska hindra dubbelanvändning av miljövärdena och Energimarknadsinspektionen är tillsynsmyndighet. Lagstiftningen, som alltså funnits i över tio år, har sitt ursprung i ett EU-direktiv.

– Vi ser en risk att man inte får marknadsföra förnybar el, och då finns inget incitament för kunderna att välja det. Det går emot EU:s intentioner, säger Catherine Lillo.

Kommentarer

3 reaktioner till “”Kan slå undan benen för ursprungsmärkt el””

 1. Stefan skriver:

  En annan orsak är att det överhuvudtaget är möjligt att få ursprungsgarantier för kärnkraft. Förutom i Sverige så går det bara i Schweiz.

 2. Erik Dotzauer skriver:

  Att 83 procent av elen i Sverige är ursprungsmärkt beror på att många elbolag annullerar ursprungsgarantier per automatik (dvs i princip ”gratis”) för sin elleverans, det är inte så att alla dessa elkunder har gjort ett aktivt val av ursprungsmärkt el. Se en förklaring i följande länk, https://www.linkedin.com/pulse/milj%C3%B6byggnad-och-kejsarens-nya-kl%C3%A4der-erik-dotzauer .

  Konsumentverket värnar (de små) konsumenternas intressen och de har tagit ett korrekt beslut baserat på hur det faktiskt förhåller sig. Att ingen i debatten lyfter detta är anmärkningsvärt.

  1. Mats B skriver:

   Klokt inlägg Erik, det här är löjligt paranoia, helt i linje med Sveriges fega, försiktiga och varsamma ”jag vill inte trampa någon på tårna” -metodik/trams.

   Självklart ska inget företag marknadsföra sina produkter/tjänster på ett missvisande sätt, oavsett ändamål eller syfte.
   Det här är ju dessutom tekniskt,praktiskt och rent logiskt inkorrekt?
   Man utnyttjar ju slutkonsumenterna okunskap till eget gagn.
   Nä, skärpning polarbröd! ni kan väl istället berätta om vad ni gör för att minska svinnet i livsmedelsbranschen där jag personligen sett flera brödleverantörer kasta sopsäckar med färskt bröd som har 1 dag kvar på bäst före datumet, men det är en helt annan debatt..

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.