nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kan bli skatt på avfallsförbränning

I Sverige eldas det en hel del sopor. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska undersöka om det ska bli skatt på avfallsförbränning framöver.

  • Annons 1

Utredningen ska göra en analys av förutsättningarna för avfallsförbränning i Sverige. I det ingår att undersöka hur avfallsförbränning och avfallsimport påverkas av de ekonomiska styrmedel som finns nu. En fråga är om kväveoxidavgiften kan göras mer verkningsfull och om EU:s system för handel med utsläppsrätter ska kompletteras med andra ekonomiska styrmedel för el- och värmeproduktion.

Analysen ska också belysa hur avfallsförbränningsanläggningar påverkas om de inte omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter efter 2020.

Kammarrättslagman Petter Classon som blir utredare, ska även komma med förslag på eventuella styrmedel och hur de tekniskt skulle kunna utformas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.