nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kan bli skatt på avfallsförbränning

I Sverige eldas det en hel del sopor. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska undersöka om det ska bli skatt på avfallsförbränning framöver.

  • Annons 1

Utredningen ska göra en analys av förutsättningarna för avfallsförbränning i Sverige. I det ingår att undersöka hur avfallsförbränning och avfallsimport påverkas av de ekonomiska styrmedel som finns nu. En fråga är om kväveoxidavgiften kan göras mer verkningsfull och om EU:s system för handel med utsläppsrätter ska kompletteras med andra ekonomiska styrmedel för el- och värmeproduktion.

Analysen ska också belysa hur avfallsförbränningsanläggningar påverkas om de inte omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter efter 2020.

Kammarrättslagman Petter Classon som blir utredare, ska även komma med förslag på eventuella styrmedel och hur de tekniskt skulle kunna utformas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.