nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nordiska rådet vill sporra återanvändningen av kläder.
Nordiska rådet vill sporra återanvändningen av kläder. FOTO: Pixabay

Kampanj ska minska klädslöseri

Tio fulla badkar, 1 400 liter vatten, krävs för att producera en t-shirt. Nordiska minsterrådet går nu ut med en kampanj för att förlänga livslängden på våra kläder.

  • Annons 1

En genomsnittlig skandinavs textilkonsumtion under 20 år ger lika stora koldioxidutsläpp som att köra en bil ett varv runt jorden. En studie från Nordiska ministerrådet lyfter upp vår ohållbara konsumtion av kläder och går nu ut med en informationskampanj för att öka återanvändning och textilåtervinning.

– Klimatavtrycket från våra kläder är i själva verket större än avtrycket från elanvändningen för att driva våra hushållsapparater. Vi kan därför göra en stor skillnad genom att förlänga livslängden på kläder säger Sanna Due Sjöström, handläggare på Naturvårdsverket och ordförande för Nordiska Ministerrådets avfallsgrupp.

I kampanjen ingår en informationsfilm som vänder sig till allmänheten.

Rapporten om vårt textilavfall och en kommunikationsguide för att minska konsumenters textilavfall finns för nedladdning här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.