nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nordiska rådet vill sporra återanvändningen av kläder. FOTO: Pixabay

Kampanj ska minska klädslöseri

Tio fulla badkar, 1 400 liter vatten, krävs för att producera en t-shirt. Nordiska minsterrådet går nu ut med en kampanj för att förlänga livslängden på våra kläder.

  • Annons 1

En genomsnittlig skandinavs textilkonsumtion under 20 år ger lika stora koldioxidutsläpp som att köra en bil ett varv runt jorden. En studie från Nordiska ministerrådet lyfter upp vår ohållbara konsumtion av kläder och går nu ut med en informationskampanj för att öka återanvändning och textilåtervinning.

– Klimatavtrycket från våra kläder är i själva verket större än avtrycket från elanvändningen för att driva våra hushållsapparater. Vi kan därför göra en stor skillnad genom att förlänga livslängden på kläder säger Sanna Due Sjöström, handläggare på Naturvårdsverket och ordförande för Nordiska Ministerrådets avfallsgrupp.

I kampanjen ingår en informationsfilm som vänder sig till allmänheten.

Rapporten om vårt textilavfall och en kommunikationsguide för att minska konsumenters textilavfall finns för nedladdning här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.