nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kampanj för kallare kylskåp

Åtta grader i kylskåpet är för varmt. Men en kallare kyl sparar både pengar och ger fräschare matvaror som håller längre enligt KfS som uppmanar allmänheten att dra ner temperaturen inför julen.

  • Annons 1

Konsumentföreningen i Stockholm, KfS, skickade ut en enkät till över tusen personer mellan 18 och 84 år med frågor kring kylskåpstemperaturen i hushållet. Anledningen är att Kfs är kritisk till att den svenska livsmedelsbranschen rekommenderar att maten ska förvaras vid +8 grader.

– Här skiljer vi oss från så gott som alla länder i Europa som rekommenderar kallare temperaturer, säger Louise Ungerth chef för Konsument & Miljö vid Konsumentföreningen Stockholm i ett pressmeddelande.

Äldre personer har varmast i kylskåpet. Men vid en lägre temperatur håller sig mjölk, smörgåspålägg och matrester bättre vilket gör att matsvinnet minskar och att hushållen sparar pengar. KfS har därför uppmanat livsmedelsbranschen, producenter, grossister, distributörer och handel att sänka temperaturen till +4 grader i hela livsmedelskedjan och märka om rekommendationerna för temperatur på livsmedelsförpackningarna. En annan åtgärd är till exempel att sätta lock på kyldiskar i butiker, då sänks temperaturen och mindre energi går åt.

– Informationen om att man ska ha det kallt i kylskåpet måste ut på bred front. Inte minst nu i juletid med mycket mat som åker in och ut ur kylskåpet är det viktigt att förvara maten kallt, säger Louise Ungerth.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.