nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kampanj för bättre klimatkunskap

Svenskarnas kunskaper om klimatförändringar har minskat visar en ny Sifo-undersökning. Nu satsar Naturvårdsverket 90 miljoner kronor på en kampanj för att öka kunskapen om växthuseffekten.

  • Annons 1

I en färsk undersökning som Sifo gjorde åt Naturvårdsverket svarade färre svenskar än för två år sedan att människan ligger bakom temperaturökningen i världen. Färre tror också att temperaturökningen redan kan mätas. Fortfarande är en majoritet emot att höja skatten på olja och bensin, även om fler är positiva.

Regeringen har givit Naturvårdsverket i uppdrag att starta en kampanj för att öka svenskarnas kunskaper om växthuseffekten. Kampanjen som börjar i december 2002 ska dels ge en klar bild av vad som orsakar temperaturhöjningen, dels förändra människors attityder. I slutändan ska kampanjen bereda vägen för en mer kraftfull miljöpolitik.

Individuellt ansvar

– Människors attityd är fortfarande att de själva inte kan göra något. De behöver förstå att de måste bidra till förändringen. Undersökningen understryker behovet av kunskap, säger Jessica Cederberg Wodmar, som leder kampanjen.

Hon menar att det är viktigt att enskilda människor ser sin roll i miljöarbetet samtidigt som samhället anpassar sig till miljökraven. På så sätt skapas ett tryck från båda hållen.

– Det måste kosta att vara miljöbov, säger Jessica Cederberg Wodmar.

Entydigt budskap

För att enskilda och företag ska acceptera förändringarna krävs ett entydigt budskap – att klimatförändringarna beror på människans utsläpp av koldioxid. Det budskapet har världens främsta klimatforskare enats om i FNs klimatpanel, IPCC.

Att svenskarnas kunskaper om det förändrade klimatet har minskat kan bero på att frågan inte har varit i media lika ofta som tidigare. En del av kampanjen handlar om att föra ut budskapet med olika medier över hela landet. Andra insatser ska bedrivas genom samverkan på både central och lokal nivå. Olika branschorgan och myndigheter som Kommunförbundet och Energimyndigheten deltar också i kampanjen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4