nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jordens resurser för 2010 redan slut

I lördags, den 21 augusti, hade vi konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året. Det visar siffror från WWF.

  • Annons 1

Overshoot Day, som dagen kallas, inföll i år cirka en månad tidigare än förra året. 2009 inföll dagen den 25 september. Siffrorna har tagits fram av nätverket Global Footprint Network som samarbetar med WWF.

– På mindre än 9 månader gör vi av med resurserna som det tar 12 månader för naturen att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva nästan tre jordklot och om den amerikanska livsstilen spred sig globalt skulle vi behöva mer än fem jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.