nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Jordbruket vill inkluderas i klimatförhandlingar

  • Annons 1

FNs livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, vill att jordbruket inkluderas i förhandlingarna om ett nytt klimatavtal.

– Jordbruket står för runt 14 procent av växthusgasutsläppen och markändringar, inklusive avskogning för ytterligare 17 procent, säger Alexander Müller, undergeneraldirektör på FAO.

Han pekar på att jordbruksmark kan lagra kol och att bönder, speciellt i fattiga länder, borde involveras i så kallad kolinlagring för att minska klimatförändringarna. FAO menar också att det är just lantbrukare i fattiga länder som drabbas hårdast av ett förändrat klimat samt att jordbrukets årliga bidrag till växthusgasutsläpp väntas öka under kommande decennier då de ser ett ökat behov av livsmedel och förändrade kostvanor.

– Massiva investeringar i jordbruket krävs för att ändra ohållbara produktionsmetoder och att lära bönder hur de kan bidra till att lindra effekten av klimatförändringar och samtidigt förbättra jordbrukets produktivitet, säger Alexander Müller.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4