nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Konstbevattning orsakar miljöproblem
Den konstbevattnade ytan i världen har fördubblats sedan 1950, samtidigt har uttaget av vatten tredubblats.

Jordbruket kan minska vattenbristen

Vattenbrist och vattenföroreningar kan minskas om renat avloppsvatten från städer används till odling av livsmedel. Det visar en rapport från FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

  • Annons 1

Enligt rapporten The Wealth of Waste: The Economics of Wastewater Use in Agriculture används återvunnet avloppsvatten idag i ett 50-tal länder och metoden får allt större uppmärksamhet.

– Fallstudierna i rapporten visar att en säker användning av avloppsvatten för livsmedelsproduktion kan vara ett sätt att minska konkurrensen om vattenresurser mellan stad och jordbruk i regioner där det råder brist på vatten, säger Pasquale Steduto, chef på FAO:s enhet för mark och vatten. Genom rätt användning kan även problem med städernas avloppsvatten och föroreningar nedströms avhjälpas.

Pasquale Steduto menar att det inte är det enda sättet att lösa vattenbristen på, men ett kostnadseffektivt sätt. Rapporten betonar också att det krävs tillräcklig rening och rätt hantering av avloppsvatten för att kunna använda det för bevattning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.