nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Jordbruket kan minska vattenbristen

Vattenbrist och vattenföroreningar kan minskas om renat avloppsvatten från städer används till odling av livsmedel. Det visar en rapport från FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

  • Annons 1

Enligt rapporten The Wealth of Waste: The Economics of Wastewater Use in Agriculture används återvunnet avloppsvatten idag i ett 50-tal länder och metoden får allt större uppmärksamhet.

– Fallstudierna i rapporten visar att en säker användning av avloppsvatten för livsmedelsproduktion kan vara ett sätt att minska konkurrensen om vattenresurser mellan stad och jordbruk i regioner där det råder brist på vatten, säger Pasquale Steduto, chef på FAO:s enhet för mark och vatten. Genom rätt användning kan även problem med städernas avloppsvatten och föroreningar nedströms avhjälpas.

Pasquale Steduto menar att det inte är det enda sättet att lösa vattenbristen på, men ett kostnadseffektivt sätt. Rapporten betonar också att det krävs tillräcklig rening och rätt hantering av avloppsvatten för att kunna använda det för bevattning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.