nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bild från invigningen den 25 september.

Järva solcellstätast i Sverige

Stockholmsstadsdelen Järva kan nu stoltsera med 10 000 kvadratmeter solceller och blir därmed den solcellstätaste stadsdelen i Sverige.

 • Annons 1

Solcellerna har installerats på två simhallar och ett fyrtiotal hus i Järva. Beräkningen är att de ska leverera upp till 20 procent av elen till bostadshusen och 6 procent till simhallarna – totalt 1,3 miljoner kWh solel per år.

Solcellsprojektet är en del i satsningen Hållbara Järva och är ett samarbete mellan Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholms stads miljöförvaltning och fastighetskontor.

– Projektet har stor betydelse för Järva och vi hoppas att området ska kunna ses som en förebild vid miljösatsningar i andra förorter. En viktig del av vårt jobb framöver är att arbeta med uppföljningen av den solcellsproducerade elen, och att tillgängliggöra dessa data för forskare över hela världen. Den ökade kunskapen och erfarenheten hoppas vi ska inspirera fler att satsa på förnybar energi, säger Lisa Enarsson, projektledare för Hållbara Järva, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

1 reaktion till “Järva solcellstätast i Sverige”

 1. Rafael Ospino skriver:

  GRÖNMÅLNING?
  Kan verkligen Järva stoltsera med något? Vem säger det? Står det så i pressreleasen?
  Eftersom officiellt inga som helst livscykelanalyser gjorts för projektet som helhet har inte heller några LCA gjorts för solcellsinstallationen.
  Vi vet alltså inte om den är klimatpositiv.
  Till att börja med kan vi konstatera att det hårt marknadsförda och kostsamma, två miljoner per lägenhet, ”Hållbarhetsprojektet” syftade till att minska energianvändningen.
  Enligt uppskattningar gjorda av fristående källor skulle projektet bli klimatpositivt efter c:a 40 år. Men eftersom inte målet med energieffektiviseringen uppnåtts fanns ett behov att hyfsa ekvationen.
  Eftersom det uppenbarligen är så enkelt att vilseföra allmänheten, fattades därför beslutet att installera denna solcellspark.
  Återigen utan att redovisa klimatavtrycket. Stoltsera? Med vad?
  Förebild? Det vore riktigt illa…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.