nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bild från invigningen den 25 september.

Järva solcellstätast i Sverige

Stockholmsstadsdelen Järva kan nu stoltsera med 10 000 kvadratmeter solceller och blir därmed den solcellstätaste stadsdelen i Sverige.

 • Annons 1

Solcellerna har installerats på två simhallar och ett fyrtiotal hus i Järva. Beräkningen är att de ska leverera upp till 20 procent av elen till bostadshusen och 6 procent till simhallarna – totalt 1,3 miljoner kWh solel per år.

Solcellsprojektet är en del i satsningen Hållbara Järva och är ett samarbete mellan Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholms stads miljöförvaltning och fastighetskontor.

– Projektet har stor betydelse för Järva och vi hoppas att området ska kunna ses som en förebild vid miljösatsningar i andra förorter. En viktig del av vårt jobb framöver är att arbeta med uppföljningen av den solcellsproducerade elen, och att tillgängliggöra dessa data för forskare över hela världen. Den ökade kunskapen och erfarenheten hoppas vi ska inspirera fler att satsa på förnybar energi, säger Lisa Enarsson, projektledare för Hållbara Järva, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

1 reaktion till “Järva solcellstätast i Sverige”

 1. Rafael Ospino skriver:

  GRÖNMÅLNING?
  Kan verkligen Järva stoltsera med något? Vem säger det? Står det så i pressreleasen?
  Eftersom officiellt inga som helst livscykelanalyser gjorts för projektet som helhet har inte heller några LCA gjorts för solcellsinstallationen.
  Vi vet alltså inte om den är klimatpositiv.
  Till att börja med kan vi konstatera att det hårt marknadsförda och kostsamma, två miljoner per lägenhet, ”Hållbarhetsprojektet” syftade till att minska energianvändningen.
  Enligt uppskattningar gjorda av fristående källor skulle projektet bli klimatpositivt efter c:a 40 år. Men eftersom inte målet med energieffektiviseringen uppnåtts fanns ett behov att hyfsa ekvationen.
  Eftersom det uppenbarligen är så enkelt att vilseföra allmänheten, fattades därför beslutet att installera denna solcellspark.
  Återigen utan att redovisa klimatavtrycket. Stoltsera? Med vad?
  Förebild? Det vore riktigt illa…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

 • Annonskod Huvudspalten 4