nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Järnvägen inte lika miljövänlig som tåget

  • Annons 1

Tåget är oftast ett miljövänligt alternativ, sett till driften. Men räknar man också in infrastrukturen ser det annorlunda ut. Byggnation och underhåll av en järnväg drar stora mängder energi från fossila bränslen. Men det finns utrymme för stora förbättringar om man för in ett livscykelperspektiv i materialhanteringen.

Det visar Niclas Svensson, vid Avdelningen för Industriell miljöteknik vid Linköpings universitet, i sin doktorsavhandling Life cycle considerations for environmental management of the Swedish railway infrastructure.

Enligt avhandlingen krävs att man tittar på hela livscykeln, där infrastrukturen utgör en viktig del, för att kunna göra en korrekt jämförelse mellan olika transportmetoders påverkan på miljön. Ibland kan landsvägsbuss vara ett bättre alternativ.

Niclas Svensson pekar på att Banverkets miljöarbete har begränsats till lokala och regionala problem – globala frågor som energiförbrukning och koldioxidutsläpp från produktion av järnvägsmaterial har inte uppmärksammats. Banverket borde i sina upphandlingar ställa krav på en mer miljöanpassad produktion.

Det är framför allt stålet i rälsen som gör att järnvägsbyggen slukar energi. Den används i stora mängder och är mycket energikrävande att framställa. Men energianvändningen skiljer sig mycket mellan olika stålverk – därför är stål den viktigaste produkten för Banverkets miljöarbete.

Livscykelanalysen bygger på uppgifter från bygget av ett nytt dubbelspår utanför Stockholm. Av 900 ton material var 94 procent bergkross, 4 procent betong och 2 procent stål. Men sett till energiåtgången stod stålet för 77 procent, bergkrosset 9 procent och betongen 4 procent.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.