nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Japan lovar utveckla solenergin

Japans premiärminister Naoto Kan lovade på OECD-mötet i förra veckan att storsatsa på förnybar energi. Till 2020 ska tio miljoner hem försörjas av solenergi, skriver Elektroniktidningen.

  • Annons 1

Det är kärnkraftsolyckan i Fukushima som satt gnistor i baken på Japans energipolitik och fått regeringen att helt ompröva strategin att låta över hälften av landets energibehov täckas av kärnenergi år 2030. Istället utlovas alltså en omfattande satsning på förnybar energi, bland annat genom att satsa på nya metoder och forskning för att få fram billigare och effektivare solpaneler.

– Vi kommer att engagera oss starkt i teknikutveckling för att kunna öka andelen förnybar energi till 20 procent av elförbrukningen fram till 2020-talet, sade Naoto Kan under OECD-mötet enligt Elektroniktidningen.

Premiärministerns målsättning är att installera solpaneler på tio miljoner hustak till 2020. För att göra det möjligt menar han att kostnaden för solenergi måste minska avsevärt, till en tredjedel av dagens nivå fram till 2020 och till en sjättedel av dagens kostnad till 2030, skriver Elektroniktidningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.