nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Japan lovar utveckla solenergin

Japans premiärminister Naoto Kan lovade på OECD-mötet i förra veckan att storsatsa på förnybar energi. Till 2020 ska tio miljoner hem försörjas av solenergi, skriver Elektroniktidningen.

  • Annons 1

Det är kärnkraftsolyckan i Fukushima som satt gnistor i baken på Japans energipolitik och fått regeringen att helt ompröva strategin att låta över hälften av landets energibehov täckas av kärnenergi år 2030. Istället utlovas alltså en omfattande satsning på förnybar energi, bland annat genom att satsa på nya metoder och forskning för att få fram billigare och effektivare solpaneler.

– Vi kommer att engagera oss starkt i teknikutveckling för att kunna öka andelen förnybar energi till 20 procent av elförbrukningen fram till 2020-talet, sade Naoto Kan under OECD-mötet enligt Elektroniktidningen.

Premiärministerns målsättning är att installera solpaneler på tio miljoner hustak till 2020. För att göra det möjligt menar han att kostnaden för solenergi måste minska avsevärt, till en tredjedel av dagens nivå fram till 2020 och till en sjättedel av dagens kostnad till 2030, skriver Elektroniktidningen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4