nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Eric Lindholm, specialist på hållbarhetsrapportering på PwC. FOTO: PwC

”Jag får ny energi av att träffa engagerade människor varje dag”

Det säger Eric Lindholm, specialist på hållbarhetsrapportering på PwC. För Miljö & Utveckling berättar han om sin vardag och hur det är att arbeta med coaching och granskning kring hållbarhetsrapportering.

  • Annons 1

Eric Lindholm är utbildad civilekonom i Lund och har läst internationella relationer, reklam och kommunikation. Han har arbetat på PwC i nio år och började efter studierna med att arbeta med finansiell revision på bolaget.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Jag har ingen vanlig arbetsdag – de ser helt olika ut. Som konsult har man inte en arbetsplats, även då man är anställd av ett företag. Jag har kanske 20 arbetsplatser, så under mina dagar träffar jag kunder och diskuterar frågor som de har på sina bord. I mitt jobb har jag två roller som tar ungefär lika stor tid. Den ena delen är rollen som rådgivare inom hållbarhetsrapportering och den andra delen där jag granskar hållbarhetsredovisningar. Så det är många möten och coachande av kollegor.

Var finner du ny energi och kunskap i ditt arbete?

– Jag får ny energi av att träffa engagerade människor varje dag. Det finns en otrolig kompetens och ett stort engagemang där ute. Framför allt bland folk som arbetar med hållbarhet, och det smittar av sig. Jag tycker att det är roligt och känns bra att dra mitt strå till stacken för att göra världen till ett lite bättre ställe att leva på. Det är ett privilegium att få ha ett arbete där man känner så. Ny kunskap finner jag genom att nätverka och läsa mycket, samt att ha kontakt med vårt internationella nätverk.

Vad är det absolut bästa med ditt jobb?

– Att jag får lära mig så mycket nytt hela tiden. Man kommer ut och kallar sig för specialist på någonting, och då tror folk att man ska kunna allt. Men jag får också utvecklas så otroligt mycket som person hela tiden, då jag jobbar med andra specialister på andra områden. Engagemanget och passionen som finns hos de människor som arbetar med hållbarhet är också häftig, och att få ha sådana människor omkring sig hela tiden.

Vad är de främsta utmaningarna inom ditt yrke?

– Det är baksidan av all den här kompetensen, nya initiativ och politiska beslut som händer där ute. Det är utmanande att hinna ta in allt och analysera vad det innebär praktiskt. Även om det är väldigt roligt tar det tid och ibland kan det kännas som att man drunknar i nyheter. Det är en utmaning att vara ”on top” hela tiden, speciellt när mina kunder kanske förväntar sig det.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.