nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skånetrafikens sommarbiljett räcker från 15 juni till 16 augusti och innebär att alla anställda kan resa gratis med tåg och buss under semestern. Ola Persson, en av initiativtagarna till presenten, berättar mer om initiativet.

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.

  • Annons 1

Idén till initiativet kom efter att it-bolaget använt Skånetrafikens företagstjänst för att köpa enskilda resor till några anställda, samtidigt som bolaget satt högre hållbarhetsmål.

– Frågan vi ställde oss var vad vi kan göra för att vara en del i omställningen till ett hållbart samhälle och när vi analyserat var vi kunde minska vår klimatpåverkan, så stack transporterna, inom arbetet och till- och från arbetet ut, säger Ola Persson, en av initiativtagarna till presenten, och konsultchef på Softhouse.

Stort intresse bland de anställda

Inom bolaget har det varit ett stort intresse att resa mer hållbart och inom Sverige. Efter sommaren kommer bolaget följa upp sommarpresenten och mäta om detta lett till förändrade resvanor bland de anställda.

– Vi hoppas framför allt att detta initiativ medför att fler får upp ögonen för hur smidigt det kan vara med kollektivtrafiken i Skåne. Att inte alltid tänka ”bil först” när en samtidigt har ett frikort till bussar och tåg med sig i mobilen. Förhoppningsvis kan vi ”nudga” oss själva att ändra resvanor på den dagliga arbetspendlingen genom att visa på möjligheterna med Skånetrafiken, menar Ola Persson och berättar vidare:

– Med Sommarbiljetten hoppas vi att några medarbetare ser möjligheten att kanske hitta nya utflyktsmål i Skåne och prova på nya trenden att ”hemestra” på semestern.

Läs mer: Ny rapport: Radikala åtgärder krävs för att nå transportmålen 2045

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.