nr-logo

Hållbarhet i praktiken

ISO-standarder för livscykelanalys blir mer lättanvända

  • Annons 1

De tidigare fyra ISO-standarderna för livscykelanalys har reviderats och slagits ihop till två. Standarden Livscykelanalys – Principer och struktur, SS-EN ISO 14040:2006, beskriver från grunden vad livscykelanalyser innebär. Standarden Livscykelanalys – Krav och vägledning, SS-EN ISO 14044:2006, går vidare och är en vägledning som beskriver hur analyserna går till.

De två nya standarderna är mer lättlästa och lättare att använda än de tidigare fyra. Med en livscykelanalys visar man var i ett material- eller energiflöde som miljöpåverkan är störst. Hela flödet analyseras – från råvaruutvinning och förädling, tillverkning, transport och distribution, produktanvändning, återanvändning, återvinning till slutlig avfallshantering.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.