nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Iso 26000 godkänd och klar!

En majoritet av världens länder står bakom den globala standarden för socialt ansvarstagande, ISO 26000. Det blev klart efter en omröstning under måndagen.

  • Annons 1

Endast fem av ISO:s 105 medlemsländer röstade emot standarden som kommer att lanseras i början av november. Över 450 experter från 90 nationer har arbetat med standarden i mer än fem års tid.

– Det massiva stödet för standarden visar att det finns ett stort behov av att definiera vilka områden ett företag eller en organisation kan ta ansvar för och hur långt det ansvaret sträcker sig. Många har redan påbörjat arbetet med sitt sociala ansvarstagande och då blir standarden ett gemensamt språk mellan till exempel beställare och leverantörer både nationellt och internationellt, säger Kristina Sandberg på SIS.

Riktlinjerna för socialt ansvarstagande, ISO 26000, innehåller definitioner av begrepp, en beskrivning av sju kärnområden inom socialt ansvar och vägledning för hur arbetet kan integreras i en organisations övriga verksamhet. Den färdiga standarden kommer att lanseras i början av november 2010.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4