nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Iso 14021 klar före sommaren

Standarden Iso 14021 som ger vägledning kring hur olika miljö- och klimatbegrepp bör användas i marknadsföringen ser nu ut att bli klar före sommaren.

  • Annons 1

Det är de senaste årens klimatboom som skapat behov av en uppfräschning av den internationella standarden om egna miljöuttalanden, Iso 14021. Ord som ”klimatneutral” har skapat misstro och förvirring hos konsumenter och för att tydliggöra innebörden av de nya begreppen ska standarden uppdateras.

Tidigare har det talats om att standarden skulle bli klar före 2010 års utgång men nu meddelar Swedish Standards Institute, Sis, att den ska finnas färdig att börja användas före sommaren. För tillfället är den ute på remiss.

Trots att den är frivillig menar Lars Jonsson, ordförande i Sis arbetsgrupp och rådgivare i miljökommunikation, att den får stor betydelse i rättsliga instanser.

– Vi samarbetar med den internationella handelskammaren, ICC, och det gjorde vi även i den ursprungliga standarden, vilket ger ett brett genomslag. Rättsliga instanser och tillsynsmyndigheter hänvisar ofta till det som finns i standarden i sina bedömningar, säger Lars Jonsson.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.