nr-logo

Tidningen för miljöproffs

ISO 14001:2015 i nya numret av Miljö & Utveckling

Större fokus på affärer och tuffare krav på engagemang från ledningen. Snart är Iso 14001:2015 här.
– De bästa i klassen klarar sig med några formella skrivningar medan andra måste göra desto mer, konstaterar Marcus Ihre, projektledare på Swedish Standards Institute, SIS.

MU14-6_218px
  • Annons 1

Senast var för tio år sedan och nu är det dags igen. Tiden har sprungit förbi Iso 14001:2004 och när den nya versionen troligtvis klubbas igenom efter sommaren innehåller den både flera nyheter och en högre ambitionsnivå än tidigare.

Förutom att strukturen har förändrats för att bli en och samma för alla ledningssystem, tillkommer ett helt nytt avsnitt i standarden som är adresserat till högsta ledningen. Alla verksamheter ska dessutom ta ett bredare strategiskt grepp. En viktig del blir att kartlägga alla miljöfaktorer som påverkar verksamheten både externt och internt. I den nya versionen av Iso 14001 ska verksamheterna också ha ett livscykelperspektiv. Man förväntas engagera sig i hela värdekedjan. Standarden uppmanar till att väva in miljö både uppströms och nedströms i värdekedjan.

Mer om Iso 14001:2015 finnas att läsa i Miljö & Utveckling nummer 6, där vi också träffat Åsa Romson som utmanar synen på lycka.

I Miljö & Utveckling kan du också läsa mer om följande ämnen:

– Så påverkar Nordkalkmålet svensk miljörätt

– Så gör Örebros sjukvård för att minska antalet engångsartiklar och byta från fossila till förnybara material

– Stor undersökning: Så skaffar sig miljöproffsen makt att förändra

Här kan du teckna en prenumeration

Köpa ett digitalt lösnummer

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.