nr-logo

Hållbarhet i praktiken

"Let’s do it!" Anders Wijkman om att möta klimathotet. FOTO: Kerstin Lundell

IPCC:s rapport förbluffande tydlig om klimathotet

Den här gången var IPCC:s rapport förbluffande tydlig, sa Anders Wijkman under Miljöstrategidagarna. Det existentiella hotet beskrivs men också vad som behövs för att klara det.

 • Annons 1

26 år efter den stora klimatkonferensen i Rio de Janeiro i Brasilien har utsläppen av växthusgaser ökat med 50 procent. Det konstaterade Anders Wijkman under ett anförande om den internationella klimatpanelen IPCC:s senaste rapport. Han berättade att panelen ofta kritiserats för att vara otydlig med vad klimathotet handlar om. Men den här gången blev det annorlunda:

– Den rapport som presenterades i måndags var ett under av klarhet. Jag är förbluffad, sa Anders Wijkman, under sitt anförande vad Miljöstrategidagarna i Stockholm.

Saudiarabien granskar IPCC

Den del av rapporten som oftast citeras är sammanfattningen. Att den tidigare varit otydlig förklarade han med att den granskats rad för rad av företrädare för alla världens regeringar, inklusive till exempel oljestater som Saudiarabien. Men den här gången gick det alltså bättre trots det.

Vad gäller innehållet i rapporten, konstaterade Anders Wijkman att panelen menar att negativa utsläpp behövs. Koldioxiden bör fångas in alltså.

– Men det är något vi vet lite om, sa Anders Wijkman.

El och skog

Elektrifiering, som också behövs, är något som mänskligheten vet mycket mer om, liksom skog.

– Vi måste plantera mer skog och skydda den som finns, sa Anders Wijkman.

Som ordförande för Romklubben kunde han också berätta att den kommer att presentera ett initiativ alldeles snart, i samband med sitt 50-årsjubileum.

”Let’s do it!”

Strax därefter övergick han till att tala om social hållbarhet. I dag påverkar mycket fattiga människor klimatet mycket lite. Men ska alla få drägliga livsvillkor, så blir det ett problem med befolkningsökningen. Afrika förväntas till exempel få fyra miljarder invånare framöver, mot drygt en miljard idag.

– Summa summarum så blir det tufft, sa Anders Wijkman.

Alternativet att inget göra, är inget alternativ.

– Det finns de som säger att Sverige är för litet för att betyda något. Men vad vi gör spelar roll, det är klart. Let’s do it!

Taggar:

Kommentarer

3 reaktioner till “IPCC:s rapport förbluffande tydlig om klimathotet”

 1. botwid skriver:

  Professor Valentina Zharkova, matematikern från Kiev har tagit fram en ekvation som gör att vi kan förutse solens aktivitet. Enligt Valentina Zharkova kommer den magnetiska aktiviteten inne i Solen att påverka dess strålning på Jorden så att temperaturen börjar sjunka redan 2020.
  https://www.sott.net/article/400195-Professor-Valentina-Zharkova-explains-and-confirms-why-a-Super-Grand-Solar-Minimum-is-upon-us Antag att vi fortsätter att investera i förnybar energi (med relativt kort livstid) och plötsligt inser att temperaturen börjar falla, vad gör vi då?

 2. Tommy Skoog skriver:

  Det är en sådan i sammanhanget meningslös kommentar som inte hjälper frågan framåt. Varför chansa?

 3. Roland skriver:

  Enligt IPCCs (FNs klimatpanel) rapporten har temperaturen stigit långsammare än vad klimatmodellerna har visat (sidan 769).

  ”The observed global mean surface temperature (GMST) has shown a much smaller increasing linear trend over the past 15 years than over the past 30 to 60 years.”
  http://ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/wg1/WG1AR5_Chapter09_FINAL.pdf

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.