nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Free images

IPCC skärper tonen i läckt utkast

FN:s klimatpanel skräder inte orden och varnar för oåterkalleliga följder för klimatet i sin sista rapport om klimatförändringarna och dess effekter.

  • Annons 1

I slutet av oktober lägger FN:s klimatpanel fram den femte och sista rapporten om klimatförändringarna. I rapporten ska de tidigare arbetsgruppernas slutsatser sammanfattas och dokumentet blir ett underlag för världens beslutsfattare när de våren 2015 ska försöka sy ihop ett nytt klimatavtal i Paris.

Oåterkalleliga följder

Redan nu har ett utkast till rapporten, som IPCC skickat till regeringar världen över, läckt ut. Även om den inte innehåller några nya vetenskapliga rön utan sammanfattar det som redan blivit känt, sägs tonen i utkastet ha skärpts betydligt enligt nyhetsbyrån Associated Press som kommit över en kopia. I texten trycks det på att ett fortsatt högt utsläpp av växthusgaser kommer att ”orsaka långsiktiga förändringar i alla komponenter av klimatsystemet och öka sannolikheten för svåra, genomgripande och oåterkalleliga följder för människor och ekosystem”.

Svårt nå tvågradersmålet

Redan i dag är utsläppen på en farlig nivå enligt rapporten, som trycker på de risker som följer med klimatförändringarnas effekter i form av konflikter, flyktingströmmar, värmeböljor, torka och översvämningar. Det bistra beskedet till världens beslutsfattare är att tvågradersmålet inte kommer att nås med dagens utsläppsnivå.

Här kan du läsa Associated Press artikel.

Kommentarer

1 reaktion till “IPCC skärper tonen i läckt utkast”

  1. Lena Krantz skriver:

    ”I slutet av oktober lägger FN:s klimatpanel fram den femte och sista rapporten om klimatförändringarna”
    Va? Den femte rapporten från WG1 kom ju i september 2013? Menar de verkligen att detta är den sista? Det vore kanske bra för vetenskapen.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.