nr-logo

Tidningen för miljöproffs

global warming
FOTO: Free images

IPCC skärper tonen i läckt utkast

FN:s klimatpanel skräder inte orden och varnar för oåterkalleliga följder för klimatet i sin sista rapport om klimatförändringarna och dess effekter.

  • Annons 1

I slutet av oktober lägger FN:s klimatpanel fram den femte och sista rapporten om klimatförändringarna. I rapporten ska de tidigare arbetsgruppernas slutsatser sammanfattas och dokumentet blir ett underlag för världens beslutsfattare när de våren 2015 ska försöka sy ihop ett nytt klimatavtal i Paris.

Oåterkalleliga följder

Redan nu har ett utkast till rapporten, som IPCC skickat till regeringar världen över, läckt ut. Även om den inte innehåller några nya vetenskapliga rön utan sammanfattar det som redan blivit känt, sägs tonen i utkastet ha skärpts betydligt enligt nyhetsbyrån Associated Press som kommit över en kopia. I texten trycks det på att ett fortsatt högt utsläpp av växthusgaser kommer att ”orsaka långsiktiga förändringar i alla komponenter av klimatsystemet och öka sannolikheten för svåra, genomgripande och oåterkalleliga följder för människor och ekosystem”.

Svårt nå tvågradersmålet

Redan i dag är utsläppen på en farlig nivå enligt rapporten, som trycker på de risker som följer med klimatförändringarnas effekter i form av konflikter, flyktingströmmar, värmeböljor, torka och översvämningar. Det bistra beskedet till världens beslutsfattare är att tvågradersmålet inte kommer att nås med dagens utsläppsnivå.

Här kan du läsa Associated Press artikel.

Kommentarer

1 reaktion till “IPCC skärper tonen i läckt utkast”

  1. Lena Krantz skriver:

    ”I slutet av oktober lägger FN:s klimatpanel fram den femte och sista rapporten om klimatförändringarna”
    Va? Den femte rapporten från WG1 kom ju i september 2013? Menar de verkligen att detta är den sista? Det vore kanske bra för vetenskapen.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.