nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Digitalt bokslut ska sprida miljöarbete

Pdf-filer i all ära, nu skippar Sollentuna kommun print och satsar på digitala interaktiva miljöbokslut. Målet är att engagera invånare, politiker och medarbetare i kommunens miljöarbete.

Malin Möller är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.
Malin Möller är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.
  • Annons 1

Förra året gjorde Sollentuna för första gången ett miljöbokslut över de förbättringar som kommunen gjort på miljöområdet under det senaste året. Syftet med miljöbokslutet är att invånare, såväl som politiker och kommunala tjänstemän ska få reda på vad kommunen gör på miljöområdet och känna stolthet över det.

– Förra året gjorde vi miljöbokslutet som en pdf och i år ville vi göra det mer pedagogiskt. Jag vet inte hur många pdf-dokument jag själv har laddat ned och haft som målsättning att läsa utan att det har blivit av. Genom att göra ett digitalt och interaktivt miljöbokslut vill vi underlätta läsningen, berättar Malin Möller som är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.

Buller och film

I miljöbokslutet från 2015 kan man exempelvis lyssna på hur mycket trafikbullret minskar när kommunen använder tyst asfalt istället för vanlig asfalt, eller testa att lägga avfall i rätt återvinningspåse. Det går också att kika på filmsnuttar där exempelvis kostekonomen Liselott Olsson och klass 3 i Sofielundsskolan pratar om vikten av att minska matsvinnet.

Miljöbokslutet har fyra fokusområden som bygger på kommunens miljöpolicy, konsumtion och resurshantering, mark och vatten, trafik och transportlösningar samt kommunikation och kompetensutveckling.

En utmaning har varit att prioritera och sålla i informationen så att texterna blir lätta att läsa.

– Ofta vill man ta med för mycket. Framöver kommer vi förstås att titta på effekten för att se om det här var rätt väg. Än så länge kan vi bara gissa, säger Malin Möller.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.