nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Digitalt bokslut ska sprida miljöarbete

Pdf-filer i all ära, nu skippar Sollentuna kommun print och satsar på digitala interaktiva miljöbokslut. Målet är att engagera invånare, politiker och medarbetare i kommunens miljöarbete.

Malin Möller är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.
  • Annons 1

Förra året gjorde Sollentuna för första gången ett miljöbokslut över de förbättringar som kommunen gjort på miljöområdet under det senaste året. Syftet med miljöbokslutet är att invånare, såväl som politiker och kommunala tjänstemän ska få reda på vad kommunen gör på miljöområdet och känna stolthet över det.

– Förra året gjorde vi miljöbokslutet som en pdf och i år ville vi göra det mer pedagogiskt. Jag vet inte hur många pdf-dokument jag själv har laddat ned och haft som målsättning att läsa utan att det har blivit av. Genom att göra ett digitalt och interaktivt miljöbokslut vill vi underlätta läsningen, berättar Malin Möller som är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.

Buller och film

I miljöbokslutet från 2015 kan man exempelvis lyssna på hur mycket trafikbullret minskar när kommunen använder tyst asfalt istället för vanlig asfalt, eller testa att lägga avfall i rätt återvinningspåse. Det går också att kika på filmsnuttar där exempelvis kostekonomen Liselott Olsson och klass 3 i Sofielundsskolan pratar om vikten av att minska matsvinnet.

Miljöbokslutet har fyra fokusområden som bygger på kommunens miljöpolicy, konsumtion och resurshantering, mark och vatten, trafik och transportlösningar samt kommunikation och kompetensutveckling.

En utmaning har varit att prioritera och sålla i informationen så att texterna blir lätta att läsa.

– Ofta vill man ta med för mycket. Framöver kommer vi förstås att titta på effekten för att se om det här var rätt väg. Än så länge kan vi bara gissa, säger Malin Möller.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.