nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Intelligent farthållare sparar bränsle

För att kunna planera körningen för tunga transporter och därmed minska bränsleförbrukningen är det viktigt att veta hur vägen ser ut längre fram. Nu finns en farthållare som ger den informationen.

  • Annons 1

Erik Hellström, reglertekniker och doktorand i fordonssystem vid Linköpings universitet, har skapat en intelligent farthållare, så kallad look-ahead control. Det innebär att en digital karta ger information om vägens topografi och en GPS ger bilens aktuella position, samtidigt som en givare ombord registrerar hastighet och växelläge. Utifrån datan utför systemet beräknar kontinuerligt och ger instruktioner till motor, växellåda och bromsar. Föraren behöver bara hålla i ratten.

– Att förutsäga hur fordonet ska röra sig i en nära framtid med minimal bränsleåtgång är ett komplext optimeringsproblem. Växlingarna är det svåraste momentet medan den största vinsten ligger i att undvika inbromsningar, säger Erik Hellström som nu lägger fram sin doktorsavhandling.

Systemet utvecklades i simulerad trafik på svenska och tyska vägar och i studier på en ny lastbil på 40 ton minskade bränsleförbrukningen med 3,5 procent jämfört med ett standardutrustat fordon. För en tung lastbil med en körtsträcka på 150 000 kilometer, genomsnittet i EU, motsvarar det 1 7000 liter diesel per år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.