nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Inte slut förrän man blåser slutsignalen”

Snökaos försenar statsminister Fredrik Reinfeldts ankomst till klimatmötet i Köpenhamn. Kaos råder även inne på Bella Center där förhandlarna kan vänta sig en lång natts arbete.

  • Annons 1

Flera medier rapporterar om hur länder i G77-gruppen blockerat förhandlingarna under det senaste dygnet, däribland Kina, Indien och Brasilien. Vid 13-tiden var dock förhandlingarna igång igen, uppger miljöminister Andreas Carlgrens pressekreterare Lennart Bodén.

Inga gemensamma samtal

Men det avtalsförslag från Danmark som många har väntat på kommer inte att levereras. Istället för att ta förhandlingarna vidare mot målet att sammanlänka de två spåren till ett gemensamt avtal kommer samtalen istället att fortsätta i de två arbetsgrupperna, en för Kyotoprotokollets länder och en för de länder som skrivit under klimatkonventionen. Utvecklingsländerna vill lägga mest krut på förhandlingarna om ett förlängt Kyotoprotokoll efter 2012 och därmed också ha störst fokus på i-ländernas utsläppsåtaganden. I den andra arbetsgruppen ingår fler länder och där behandlas även u-ländernas och USAs utsläpp men också den kontroversiella finansieringsfrågan.

Lång natt väntar

Enligt Bodén kommer slutresultatet att bygga på vad de två grupperna kommer fram till. Ingen tid finns längre för de två grupperna att mötas i gemensamma samtal. Förhandlingarna pågår till ikväll, om inte längre.

– Det kan också bli en tidig morgon, säger Lennart Bodén.

Tror du att det är möjligt att vi får ett legalt bindande avtal på fredag?

– Nu är det nästan på den nivån att tro får man göra i kyrkan. Vi kommer att bidra med all kraft som behövs. Om det är möjligt handlar i slutänden om politisk vilja. Vi hoppas att stats- och regeringschefer kan bidra. Nu är Reinfeldt försenad på grund av snökaos i Stockholm. Men det är inte slut förrän man blåser slutsignalen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.