nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I framtiden kan våra kläder tillverkas av trä.
I framtiden kan våra kläder tillverkas av trä. FOTO: Skärmdump Textiletoolbox

Sporrar hållbar kläddesign

Tio olika designstrategier för en mer hållbar modeindustri. Onlineutställningen Textiletoolbox vill få designers att tänka till när det gäller metoder och materialval.

  • Annons 1

Kläder tillverkade av biomaterial som möjliggör ett mer hållbart slit- och slängmode. Gamla uttjänta kläder som annars skulle brännas vävs ihop till nya tyger. Det är två projekt på textilområdet som presenteras i onlineutställningen Textiletoolbox, som vill inspirera till ett mode som varken kompromissar med stil eller miljö.

I videon nedan berättar designern Kate Goldsworthy om fördelen med att byta ut bomullen mot tyger gjorda av biomassa.

Bakom utställningen står forskningsprogrammet MISTRA Future Fashion.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.