nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Insamlingen av matavfall ökar kraftigt

Avfallsmängderna minskade med 11 kilo per person från 2015 till 2016. Insamlingen av matavfall ökar kraftigt, enligt statistik från branschorganisationen Avfall Sverige.

  • Annons 1

Framförallt slängs det mindre tegelpannor, glasull och trasiga keramikkrukor, så kallat konstruktionsmaterial. Svenskarna läser också tidningen digitalt i större utsträckning, vilket innebär att färre tidningar bärs iväg till återvinningscentralen. Insamlingen av metallförpackningar minskade med 2 300 ton, eller sju procent. Däremot ökar insamlingen av plastförpackningar med hela 23 000 ton, eller 35 procent.

Mat samlas in

En tydlig trend är att insamlingen av matavfall, som sedan går till rötning, fortsätter att öka. Mellan 2010- 2016 ökade insamlingen med hela 174 procent.

– Det är glädjande att insamlingen av matavfall ökar, men för att nå högt ställda mål för matavfallsinsamling behövs krav på obligatorisk insamling av matavfall från både hushåll och verksamheter, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist i en kommentar till statistiken.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.