nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Inresset för smarta energitjänster ökar

Mer än hälften av världens konsumenter kan tänka sig att installera smarta energilösningar och många vill producera sin egen energi, enligt en rapport från Accenture.

  • Annons 1

Över 13 000 konsumenter i 26 länder, däribland Sverige, deltog i den senaste upplagan av Accentures årliga rapport New Energy Consumer, Architecting for the Future, På global nivå visar rapporten att intresset för smarta lösningar – som gör det möjligt att hantera, styra och följa upp hemmets uppvärmning samt hushållsapparaters energiförbrukning direkt via mobilen – förväntas öka från sju till 57 procent under de kommande fem åren.

Stort intresse för sol

Enligt rapporten förväntas intresset för solenergi öka sexfaldigt under de kommande fem åren. Konsumenterna vill inte vara beroende av stora energibolag. De vill också gärna minska sin miljöpåverkan och kunna sälja egenproducerad el på marknaden. Fortfarande är möjligheten att få subventioner och bidrag en viktig faktor för att göra investeringen finansiellt mer attraktiv.

Sverige skiljer sig något åt jämfört med resten av världen. Intresset för digitala lösningar som styr energianvändningen är något lägre och väntas öka från tre till 38 procent under de kommande fem åren. Intresset för solenergi väntas öka från fyra till 36 procent.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.