nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Från vänster: Karin Medin, ordförande i Svebio, Lars Stigsson, grundare av Sunpine, Cecilia Häckner, dotter till Jan Häckner.

Innovatör inom förnybart bränsle vinner pris

Han har utvecklat en teknik som är ett viktigt steg i kedjan för att omvandla råtallolja, en restprodukt från skogsindustrin, till bland annat förnybar diesel och bensin.

  • Annons 1

Karin Medin, ordförande i Svebio och Cecilia Häckner, Jan Häckners dotter, överlämnade i dag Jan Häckners bioenergistipendium till Lars Stigsson innovatör och grundare av SunPine i Piteå.

Lars Stigsson grundade företaget SunPine för drygt tio år sedan. Företaget använder råtallolja från skogsindustrin för att producera bioolja, terpentin, harts och råtalldiesel.

Sunpine producerar i dag cirka 100 000 kubikmeter råtalldiesel per år. Preem använder råtalldiesel som råvara i sitt raffinaderi för att producera förnybar diesel och bensin. 

Läs mer: Pengabrist stoppar tillverkningsföretag från att satsa grönt

Tekniken som Lars Stigsson utvecklat bygger på ett viktigt steg i kedjan för att omvandla råtallolja, en restprodukt från skogsindustrin, till bland annat förnybar diesel och bensin. Han har medverkat till att tekniken kommersialiserats och i dag bidrar till att ersätta fossil diesel och därigenom minskar utsläppen av fossila koldioxidutsläpp med 250 000 ton per år.

Lars Stigsson äger idag en del i SunPine via sitt företag Kiram. Huvudägare är Preem, Sveaskog, Södra och Lawter. SunPine har nyligen beslutat att investera 250 miljoner kronor för att öka produktionen av råtalldiesel i Piteå med 50 procent till 2020.

Läs mer: Finalisterna till Årets klimatstad 2018 utsedda

– Jag är rörd och känner stolthet över att ha fått Jan Häckners bioenergipris. Det har varit en spännande resa med Sunpine. För tio år sen var omsättningen 100 000 kronor och i dag omsätter vi 1,5 miljarder kronor och har en god lönsamhet, säger Lars Stigsson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4