nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Innovativa studenter hjälper Skanska forma hållbar skola

En trappformad byggnad tätad med fårull och med växtbeklädda tak. Eller en skola i bottenvåningen på ett bostadshus för att nyttja befintlig infrastruktur. Det var de vinnande bidragen när Skanska efterfrågade Sveriges mest hållbara skola.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

I tävlingen Skanska Sustainable Cities fick universitets- och högskolestudenter skicka in bidrag för hur Sveriges mest hållbara skola ska byggas. I Stockholmsfinalen utsågs Tavakoli Shaghayegh på KTH till vinnare med bidraget Eco Staiway. Förslaget består av en rund trappformad skolbyggnad med växtbeklädda tak. Byggnaden har stora glasfasader för att öka solinsläppet och minska elanvändningen, dessutom är den tätad med fårull.

Chalmersstudenterna Ulrik Montgomery och Erik Widell utsågs till vinnare i Malmö med bidraget Kvarteret skolan, där skolor placeras i bottenvåningen på bostadshus för att minska marexploatering och nyttja befintlig infrastruktur.

Ann Ericsson, head of employer branding på Skanska, berättar att företaget tar vara på alla bidrag som kommer in och att de mycket väl kan komma att bli verklighet i någon form. Dels så får de vinnande bidragen visa upp sig i Skanskas monter på Almedalen och studenterna medverka på seminarier.

– Bidragen innebär också potentiella medarbetare så vi för dialoger om nästa steg. Alla bidrag kommer att marknadsföras internt på vår interwebb och flera bidrag har så hög nivå så de är under dialog på olika avdelningar som produktion och affärsutveckling. Beroende på bidraget så är det fullt möjligt att de blir en byggnad, att lösningar vidareutvecklas eller vissa delar plockas vidare, säger Ann Ericsson.

19 bidrag gick vidare i årets tävling som fokuserade på hållbara skolor. Föregående år hade tävlingen fokus på hur vi ska bo i framtiden.

– Då fick vi in bidrag på allt från bergsrumslägenheter till moduler man hänger på vanliga hus. Det är otroligt kreativa förslag som kommer in. Årets vinnare var väldigt innovativ, detta är något man med vissa justeringar skulle kunna ta med sig till kund imorgon.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4