nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Innovationer får miljoner

Sida har idag offentliggjort vilka nio företag som får upp till 1,8 miljoner kronor i stöd för att utveckla hållbara innovationer mot fattigdom.

  • Annons 1

Cykelladdad energi i Indien, soldrivna mobilladdare till människor på landsbygden i Kenya och platsåtervinningssystem på Zanzibar är några av de innovationer som får utvecklingsstöd i miljonklassen av Sida. Syftet är att uppmuntra företag att utveckla sin kärnverksamhet så att den i ännu högre utsträckning kan komma till gagn för fattiga människor. 157 företag från 25 olika länder ansökte.

– Det är väldigt roligt att så många företag visat intresse för vår nya satsning. Tanken är att biståndet tillsammans med företagen ska bidra till minskad fattigdom och miljöpåverkan, skapa fler och bättre jobb och gynna tillväxt, men även att uppfinningarna i sig ska vara produkter som kommer fattiga till del, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida.

Ett svenskt företag finns med bland de nio, Swedstream, som producerar billiga och portabla ultraljudsystem som kan levereras till gravida kvinnor i avlägsna områden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4