Initiativ till bred klimatmärkning av mat

KRAV och Svenskt Sigill har startat arbetet med en gemensam klimatmärkning för mat. Tanken är att alltför många märken gör det onödigt svårt för konsumenterna. Organisationerna eftersträvar inte en obligatorisk märkning – de anser det för svårt och tidskrävande att tvinga livsmedelsproducenterna att märka all mat. KRAV och Svenskt Sigill har inlett diskussioner med livsmedelsföretag, representanter för svensk dagligvaruhandel, forskare och miljö- och konsumentorganisationer.

Målet med arbetet är att i samråd med intressenterna komma överens om principer för klimatmärkning av livsmedel. Man vill också utveckla regler, kontroll och certifiering för märkningen och introducera klimatmärkning på ett betydande produktutbud på marknaden.

Tanken är att påbörja märkningen under vintern/våren 2008 eftersom intresset för klimatfrågor är stort bland konsumenterna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste