nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Inget stöd i forskning vid tagna klimatbeslut

  • Annons 1

Politiska beslut i klimatfrågan tar ingen hänsyn till vetenskaplig osäkerhet. Det visar en avhandling från Lunds universitet, skriver Sveriges radio. Åsa Knaggård har granskat den svenska klimatpolitiken från 1975 till 2007. Som ett exempel på att vetenskaplig osäkerhet inte spelar någon roll vid beslut tar hon upp det svenska målet att minska koldioxidutsläppen med fyra procent.

– Det baserades på vad man ansåg var möjligt att genomföra politiskt. Enligt de intervjuer jag har genomfört så har det framkommit att det målet utgick från beräkningar utifrån vad man trodde att man skulle kunna minska och att man då kanske lade till litet extra och sade att det här är möjligt, det kör vi på, säger Åsa Knaggård som menar att ju närmare riksdagen en fråga kommer desto mindre syns osäkerheten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4