nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Inget stöd i forskning vid tagna klimatbeslut

  • Annons 1

Politiska beslut i klimatfrågan tar ingen hänsyn till vetenskaplig osäkerhet. Det visar en avhandling från Lunds universitet, skriver Sveriges radio. Åsa Knaggård har granskat den svenska klimatpolitiken från 1975 till 2007. Som ett exempel på att vetenskaplig osäkerhet inte spelar någon roll vid beslut tar hon upp det svenska målet att minska koldioxidutsläppen med fyra procent.

– Det baserades på vad man ansåg var möjligt att genomföra politiskt. Enligt de intervjuer jag har genomfört så har det framkommit att det målet utgick från beräkningar utifrån vad man trodde att man skulle kunna minska och att man då kanske lade till litet extra och sade att det här är möjligt, det kör vi på, säger Åsa Knaggård som menar att ju närmare riksdagen en fråga kommer desto mindre syns osäkerheten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.