nr-logo

Tidningen för miljöproffs

30498_30498vindkraft

Inget extra stöd till havsbaserad vindkraft

Havsbaserad vindkraft bör inte få något särskilt stöd utöver elcertifikatsystemet. Det är Energimyndighetens slutsats efter att ha gjort en samhällsekonomisk analys av vindkraft till havs.

  • Annons 1

Energimyndigheten har analyserat havsbaserad vindkraft ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. De har också undersökt hur marknadspotentialen ser ut i Sverige. Enligt analysen bör havsbaserad vindkraft inte ges något särskilt ekonomiskt stöd.

– Det huvud­sakliga skälet är att nyttan med havsbaserad vindkraft inte är större än utbyggnaden av förnybar el som sker genom elcertifikatsystemet, som är teknik­neutralt. Det finns bland annat potential på 90 TWh landbaserad vindkraft som bedöms ha en lägre kostnad än havsbaserad vindkraft, säger Martin Johansson, projektledare på Energimyndigheten.

Viktigt på sikt

Efter 2030 kan det se annorlunda ut. Mellan år 2030 och 2045 kommer en stor mängd ny kraft att behövas. Då kommer havsbaserad vindkraft att vara riktigt intressant eftersom det finns en bra potential på området.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.