nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Inga tydliga lösningar för fiskeripolitiken

  • Annons 1

EU-kommissionen presenterar i sin nya grönbok en mörk bild av fiskeripolitiken. I dagsläget är 88 procent av fiskbestånden överfiskade och 30 procent riskerar att fiskas ut helt. Kommissionen menar att de målsättningar som finns i dagens politik är otydlig och beslutsordningen ineffektiv. Naturskyddsföreningen är dock kritisk till vissa punkter.

– Analysen är korrekt men det tråkiga är att kommissionen inte ger någon tydlig signal på vilka åtgärder som måste till för att vända trenden, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

En grönbok är ett sätt för EU-kommissionen att lägga fram ett första utkast för en diskussion om en ny politik inom ett området, i detta fall fiskeripolitiken.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.