nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Infrasruktursatsning riskfyllt för klimatmålen

Satsningar på infrastruktur för att minska koldioxidutsläppen kan riskera att klimatmålen inte nås. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

  • Annons 1

Granskningen Infrastrukturplanering – på väg mot klimatmålen? visar att regeringens styrning av satsningar på infrastruktur för att minska utsläppen är riskfylld. Detta eftersom utsläppen som infrastrukturen som leder till underskattas, bland annat när det gäller transportsektorn. Planeringen av ny infrastruktur förutsätter att vägtrafiken kommer att öka vilket då bidrar till att utsläppen av koldioxid ökar.

Regeringen har inte tydliggjort hur Trafikverket ska ta hänsyn till klimatmålen i planeringen då och inte heller problematiserat förhållandet mellan lönsamhet, trafikökningar och koldioxidutsläpp. Riksrevisionen menar att det är viktigt att riksdagen får rätt information om vilka effekter satsningarna på ny infrastruktur får på koldioxidutsläppen för att kunna fatta välgrundade beslut. De anser att planer för ökade trafikvolymer och samtidigt nå klimatmål ställer krav på forskningsgenombrott och stora teknikförsprång.

Regeringen bör därav, till exempel i samband med Färdplan 2050, fastställa en ungefärlig bana för hur koldioxidutsläppen ska minska. Trafikverket bör i sin tur samordna planeringsunderlagen som gäller klimatpåverkan och infrastruktur så att regering och riksdag får en rättvisande bild.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.