nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: UNFCCC

Ineffektiva FN-förhandlingar saknar alternativ

Brist på resultat och ineffektivitet är en stark kritik mot FN:s klimatförhandlingar, men det saknas alternativa forum. Det visar ny forskning.

  • Annons 1

Matthias Hjerpe, universitetslektor och Naghmeh Nasiritousi, doktorand vid Linköpings universitet har i en studie publicerad i Nature Climate Change presenterat data som visar att det inte finns några tydliga alternativ till förhandlingarna som nu sker under klimatkonventionen. Studien baseras på enkäter till nästan 1 000 förhandlare, regeringsrepresentanter och icke-statliga för att ta reda på hur de ser på laternativa forum.

Bland annat har det tidigare pratats om om att flytta delar av förhandlingarna till mindre, mer flexibla forum med ett urval av stater för att öka effektiviteten, så kallade klubbar. Men inställningen till detta är svag, förutom i Europa och Nordamerika. Istället vill deltagarna se statsledda multilaterala forum, liknande FN-konventionen. Över tid ser forskarna en trend mot att fler deltagarna nämner forum med fokus på städernas roll samt forum ledda av icke-statliga aktörer.

– Européer föredrar ekonomiska klubbar, likt OECD, medan amerikanerna föredrar klimatklubbar såsom Major Economies Forum on Energy and Climate, säger Mattias Hjerpe.

Hans forskargrupp driver flera pågående studier om det nya klimatpolitiska landskapet, exempelvis om förhandlingarnas legitimitet och mötenas styrfunktioner. Enligt honom tyder bredden i de svar delegaterna gett och de olika synsätten mellan delegater från olika delar av världen på vikten att FN:s klimatförhandlingar i högre grad samverkar med andra miljöinitiativ.

– Vi ser tecken på att FN:s klimatkonvention axlar rollen som paraplyorganisation i högre grad än innan. Bland annat har man startat en portal, NAZCA, där icke-statliga aktörer kan registrera sina klimatinitiativ. Det är ett steg för samarbete på miljöområdet, säger han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4