nr-logo

Tidningen för miljöproffs

köpenhamn
FOTO: UNFCCC

Ineffektiva FN-förhandlingar saknar alternativ

Brist på resultat och ineffektivitet är en stark kritik mot FN:s klimatförhandlingar, men det saknas alternativa forum. Det visar ny forskning.

  • Annons 1

Matthias Hjerpe, universitetslektor och Naghmeh Nasiritousi, doktorand vid Linköpings universitet har i en studie publicerad i Nature Climate Change presenterat data som visar att det inte finns några tydliga alternativ till förhandlingarna som nu sker under klimatkonventionen. Studien baseras på enkäter till nästan 1 000 förhandlare, regeringsrepresentanter och icke-statliga för att ta reda på hur de ser på laternativa forum.

Bland annat har det tidigare pratats om om att flytta delar av förhandlingarna till mindre, mer flexibla forum med ett urval av stater för att öka effektiviteten, så kallade klubbar. Men inställningen till detta är svag, förutom i Europa och Nordamerika. Istället vill deltagarna se statsledda multilaterala forum, liknande FN-konventionen. Över tid ser forskarna en trend mot att fler deltagarna nämner forum med fokus på städernas roll samt forum ledda av icke-statliga aktörer.

– Européer föredrar ekonomiska klubbar, likt OECD, medan amerikanerna föredrar klimatklubbar såsom Major Economies Forum on Energy and Climate, säger Mattias Hjerpe.

Hans forskargrupp driver flera pågående studier om det nya klimatpolitiska landskapet, exempelvis om förhandlingarnas legitimitet och mötenas styrfunktioner. Enligt honom tyder bredden i de svar delegaterna gett och de olika synsätten mellan delegater från olika delar av världen på vikten att FN:s klimatförhandlingar i högre grad samverkar med andra miljöinitiativ.

– Vi ser tecken på att FN:s klimatkonvention axlar rollen som paraplyorganisation i högre grad än innan. Bland annat har man startat en portal, NAZCA, där icke-statliga aktörer kan registrera sina klimatinitiativ. Det är ett steg för samarbete på miljöområdet, säger han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring

Hälften av all undernäring i världen kan kopplas till diarrésjukdomar och infektioner orsakade av smutsigt vatten och brist på toaletter.
– Rent vatten är avgörande i arbetet med att utrota den globala undernäringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

Stora problem kring skötseln av Östersjön

Det finns en oroväckande klyfta mellan kunskap och handling när det gäller miljöförvaltningen av Östersjön. Det menar fyra europeiska forskare som också pekar på möjliga vägar framåt.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så avslöjar de utsläppens ursprung

Forskare har upptäckt en metod som kan ursprungsbestämma sotpartiklar i ett specifikt område.
– Att kunna bestämma vad som gett upphov till utsläpp och varifrån de kommer ökar våra möjligheter att fatta rätt politiska beslut, säger professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet.