nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Industrin tjänar storkovan på utsläppsrätter

Genom att hamstra på sig utsläppsrätter kan cement- och ståljättarna i Europa göra mångmiljardvinster.

  • Annons 1

Sandbag Climate Campaign har undersökt de tio i- topp bolag i Europa som tjänar mest på handeln med utsläppsrätter. Det visade sig att dessa bolag återfinns inom industrin och till skillnad från vad de hävdar, inte skadas av utsläppsrättskraven. Tvärt om sitter de på ett mångmiljardkapital i form av värdet av handeln med dessa.

Enligt Sandbag uppgår det samlade lagret av utsläppsrätter för de tio största bolagen inom stål- och cementindustrin till 240 miljoner ton koldioxid. Störst är ståltillverkaren ArcelorMittal som har ett förråd med utsläppsrätter värda 1,7 miljarder euro följt av Larfarge med 500 miljoner euro. Andra jättar på listan är Tata Steel, ThyssenKrupp, Riva Group och Cemex.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4