nr-logo

Tidningen för miljöproffs

”Inaction det största miljöhotet”

Glöm ekosystemtjänster, klimat och övegödda hav. Det största hållbarhetshotet är inaction, enligt Stina Billinger, hållbarhetschef på SPP och Storebrand.

  • Annons 1

Risken finns att vi gör hållbarhetsfrågan för stor och komplex vilket leder till att vi inte gör någonting. När Stina Billinger trendspanade på Miljö & Utvecklings konferens Imorgon Grön uppmanade hon till mer handling och förändring. De fina ordens tid är förbi, nu gäller det att agera.

– Det går inte att vara bra på en produkt eller en liten del i verksamheten. Vi måste bli bra på hållbarhet rakt igenom hela organisationen, säger hon.

För att nå dit anser hon att det krävs ett nytt sätt att tänka som företag. Som exempel nämner hon Spotify som istället för att sälja produkter gör dem tillgängliga. Dessutom handlar det om att sikta högre.

– Vi måste våga sätta höga mål, utan att alltid veta hur vi ska ta oss dit. Det frigör kreativitet och släpper loss innovationskraften, konstaterar Stina Billinger.

Mot hypertransparens

Det handlar också om att kommunicera mer, att informera kunder och investerare och vara ärlig med både möjligheter och svårigheter.

– Vi går in i ett samhälle som är präglat av hypertransparens och vi måste sluta göra hållbarhetsredovisningar som är glossy magazines.

Och att börja jobba hårt på hållbarhetsområdet på egen hand kommer att vara mindre smärtsamt än att bli tvingad till det av lagar och förordningar. Och det är enligt Stina Billinger lönsamt:

–När man jobbar med hållbarhetsfrågan blir man sjukt bra på att göra mer för fler med mindre resurser.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.