nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Illegal export av e-avfall till Nigeria

Elektroniskt avfall skickas från Europa och dumpas illegalt i Afrika. Det avslöjar en färsk undersökning från Greenpeace.

  • Annons 1

Genom att förse en tv med spårningsutrustning har Greenpeace kunnat följa dess resa från Storbritannien till Lagos slumkvarter. Organisationen lämnade in apparaten för återvinning till Hampshires kommun, men istället för att tas om hand såldes den vidare och exporterades illegalt ut ur EU.

Trots att det går emot EU-lagstiftning att exportera trasiga elektronikprodukter skickas enligt undersökningen tonvis med e-avfall till Afrika dagligen. Något som inte bara drabbar miljön, utan även de barn som utan skydd tar isär elektroniken för hand och därmed utsätts för hälsoskadliga gifter.

– Skalan på exporten är överväldigande. Man kontrollerar inte ens om produkterna fungerar innan de skeppas iväg, säger Erik Albertsen, ansvarig för miljögifter på Greenpeace Norden och som deltog i spårningen.

Enligt undersökningen, som genomförts i samarbete med brittiska Sky Television, använder Europa, USA, Japan och Sydkorea utvecklingsländerna som soptippar för förbrukade elektroniska varor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.