nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ikeas möbler ska användas längre

Ikea vill få kunderna att använda företagets produkter längre. Det är en del av företagets satsning på cirkulär ekonomi.

FOTO: Ikea
  • Annons 1

Ståendes framför klumpigt tillyxade trästolar med rå träyta, berättar företrädare för Ikea om företagets satsning på cirkulärt.

– Sparsamhet är ju bra vad gäller hållbarhet, men det räcker inte. Vi måste gå från linjärt till cirkulärt, säger Evamaria Rönnegård, designchef Ikea Sverige.

Företaget har som mål att 100 procent av all energi som används inom företaget ska vara förnybar år 2020. Idag är det redan 80 procent. All bomull som används är redan underkastad olika krav på hållbarhet. Nu gäller det också att få kunder att använda sakerna längre, återanvända och återvinna.

– Vi får in 900 miljoner personer i våra varuhus, konstaterar Evamaria Rönnegård.

Billigt är bra

Att företaget säljer billigt gör att hållbarhetstänkandet kan spridas till fler, enligt företaget. Och massproduktion betyder att de resurssnåla metoderna kan finslipas desto bättre.

De tillyxade stolarna som ser ut att komma direkt från skogen är massproducerade de också. De levereras i platta paket men när de väl skruvats ihop står de tungt, stadig och förhoppningsvis länge. De kan målas, oljas och nötas på i åratal. Det grova träet och känslan av hantverk ska göra köparen så förtjust att den vill ha kvar möbeln länge.

Med på pressvisningen finns också något som kan vara såväl en soffa i olika varianter som en enkel säng. Möbeln ska kunna användas i flera hem och formas om när behoven förändras. Den ska kunna ”hackas”, vilket är ordet som Ikeas företrädare använder om beteendet att kunder själva påverkar möblerna. Det ökar livslängden.

Inte skräp

Företaget återvinner själv material. Under visningen visar produktutvecklaren Anna Granath köksluckor med snygg sidenmatt yta. Det silkeslena kommer från pet-flaskor, tolv stycken per kökslucka.

– En pet-flaska är inte skräp, konstaterar Anna Granath.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.