nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ikeas möbler ska användas längre

Ikea vill få kunderna att använda företagets produkter längre. Det är en del av företagets satsning på cirkulär ekonomi.

FOTO: Ikea
  • Annons 1

Ståendes framför klumpigt tillyxade trästolar med rå träyta, berättar företrädare för Ikea om företagets satsning på cirkulärt.

– Sparsamhet är ju bra vad gäller hållbarhet, men det räcker inte. Vi måste gå från linjärt till cirkulärt, säger Evamaria Rönnegård, designchef Ikea Sverige.

Företaget har som mål att 100 procent av all energi som används inom företaget ska vara förnybar år 2020. Idag är det redan 80 procent. All bomull som används är redan underkastad olika krav på hållbarhet. Nu gäller det också att få kunder att använda sakerna längre, återanvända och återvinna.

– Vi får in 900 miljoner personer i våra varuhus, konstaterar Evamaria Rönnegård.

Billigt är bra

Att företaget säljer billigt gör att hållbarhetstänkandet kan spridas till fler, enligt företaget. Och massproduktion betyder att de resurssnåla metoderna kan finslipas desto bättre.

De tillyxade stolarna som ser ut att komma direkt från skogen är massproducerade de också. De levereras i platta paket men när de väl skruvats ihop står de tungt, stadig och förhoppningsvis länge. De kan målas, oljas och nötas på i åratal. Det grova träet och känslan av hantverk ska göra köparen så förtjust att den vill ha kvar möbeln länge.

Med på pressvisningen finns också något som kan vara såväl en soffa i olika varianter som en enkel säng. Möbeln ska kunna användas i flera hem och formas om när behoven förändras. Den ska kunna ”hackas”, vilket är ordet som Ikeas företrädare använder om beteendet att kunder själva påverkar möblerna. Det ökar livslängden.

Inte skräp

Företaget återvinner själv material. Under visningen visar produktutvecklaren Anna Granath köksluckor med snygg sidenmatt yta. Det silkeslena kommer från pet-flaskor, tolv stycken per kökslucka.

– En pet-flaska är inte skräp, konstaterar Anna Granath.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.