nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ikea släpper solceller
Ikea har hållbarhetsmål till 2030, som bland annat innebär att inspirera kunderna till att leva mer hälsosamma och hållbara liv. FOTO: IKEA

Ikea släpper solceller på den svenska marknaden

Efter sommaren 2019 kan du köpa solceller hos Ikea. Möbeljätten lovar ett prisvärt solcellserbjudande med bra kvalité och garantitider.

  • Annons 1

solceller Ikea

FOTO: IKEA

Ikea säljer i dag solceller i Tyskland, Belgien, Holland, Polen och Italien. Nu har Ikeakoncernen i Sverige fattat beslut om en säljstart på den svenska marknaden.

Samtidigt berättar Ikea att de år 2025 ska erbjuda solceller på samtliga marknader i världen.

Förhandlar med leverantörer

Sustainable Brand Index

Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Sverige. FOTO: IKEA

Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea, berättar att bolaget just nu förhandlar med tänkbara leverantörer och partners som tillsammans med Ikea ska erbjuda solceller.

– Vårt erbjudande bygger på att Ikea är en garant för helhetsupplevelsen och utvalda partners står för expertis kring teknik och installation, berättar Jonas Carlehed för Miljö & Utveckling.

Solcellerna kommer enligt Ikea gå att köpa till ett plånboksvänligt pris, med bra kvalitet och garantitider.  

– Vi har haft en positiv utveckling de senaste åren, inte minst med ett förenklat regelverk och bättre lönsamhet, som har gjort att förutsättningarna för att investera i solceller i Sverige idag är väldigt goda, säger Jonas Carlehed.

Har ni några fler hållbara produkter som ni kommer lansera framöver?

– Hållbarhet driver innovation och ett exempel är vårt nya kuddfodral ”Sissil” i denim. Vanligtvis används massor av vatten för att färga denim, men genom en ny metod har vi lyckats färga utan att använda en enda droppe vatten. Denna process sparar dessutom energi eftersom den är snabbare än det vanliga sättet att färga denim, avslutar Jonas Carlehed.

Läs mer: Så jobbar Coop med biologisk mångfald

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4